Veel gestelde vragen

Hoeveel klanten zijn er bij Voedselbank Veghel e.o.

Het aantal deelnemers wisselt per week maar gemiddeld zijn er tussen de 75 en 100 deelnemers. Dit zijn deels gezinnen (met kinderen) en deels alleenstaanden. Gemiddeld voedt Voedselbank Veghel 200 monden per week.


Hoe ziet een ‘gemiddelde’ klant van de voedselbank eruit?

Onze conclusie is dat armoede iedereen kan overkomen. Door een samenloop van omstandigheden kan het dubbeltje (uiteindelijk) de verkeerde kant op vallen. Er is geen ‘gemiddelde’ klant. Elke klant heeft een eigen verhaal.


Wie komen er bij de voedselbank ?

  • Goed opgeleide zelfstandige ondernemers, die hun zaak onderuit zien gaan. De laatste jaren melden veel ZZP’ers en MKB’ers zich bij ons. Als er een paar maanden nauwelijks opdrachten binnenkomen, is het spaargeld snel op.
  • Mensen in echtscheiding, die onder druk van de bank hun huis moeten verkopen en met een restschuld blijven zitten.
  • Werknemers die door ziekte of een ongeval (tijdelijk) niet meer kunnen werken of van wie onverwacht het contract niet verlengd wordt omdat het slecht gaat met het bedrijf.
  • Alleenstaande ouders met kinderen die in geldproblemen komen, bij voorbeeld doordat de andere ouder geen alimentatie betaalt.
  • Ontslagen werknemers, die te lang op een uitkering wachten en daardoor hun laatste spaarcenten hebben moeten aanspreken.
  • Ouderen met een AOW-uitkering die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.

Heeft iedereen die bij de voedselbank komt schulden ?

Bovengenoemde groepen komen vaak terecht in de vicieuze armoedecirkel: te weinig geld, gezondheidsproblemen door eenzijdige en/of slechte voeding, een toenemend sociaal isolement, verleid worden tot het afsluiten van ‘goedkope’ leningen. De problemen stapelen zich geleidelijk op totdat ze vastlopen.

Als voedselbank kunnen wij via het verstrekken van een voedselpakket tijdelijk wat druk van de ketel halen. Zo krijgen onze cliënten de ruimte om actief aan verbetering van hun situatie te werken.


Hoeveel geld wordt er uitgegeven aan salarissen?

Niet alleen bij Voedselbank Veghel e.o. maar ook bij alle andere voedselbanken in ons land en bij de landelijke koepel Voedselbanken Nederland, werkt iedereen op vrijwillige basis. Niemand ontvangt een salaris of een bonus.


Zijn er mensen die jarenlang klant zijn en de voedselbank misbruiken?

Het is niet de bedoeling om mensen afhankelijk te maken van de voedselbank. Ons doel is dat mensen zelf de draad van hun leven weer op kunnen pakken. Mensen krijgen in principe voor 3 maanden een pakket toegewezen. Naast voedselhulp wordt men ook op andere manieren begeleidt. Als na die drie maanden de situatie nog niet is verbeterd kan men verlenging aanvragen. Er vindt dan een herbeoordeling plaats. Dit gebeurt door onafhankelijke professionele instanties.


Ik wil een spreekbeurt houden over de voedselbank, hebben jullie informatie?

Goed onderwerp! Leuk dat je dat hebt gekozen. Om je op weg te helpen is er een Toolkit voor spreekbeurt gemaakt. Deze kun je vinden op de website van Voedselbanken Nederland .

Voor scholen hebben wij ook een flyer met gegevens over de voedselbank in Veghel en Uden  Ook die kun je gebruiken. Deze flyer kun je hier vinden.

Succes!